KAYSERİ / KOCASİNAN - Avukat Ahmet Ulucan Ortaokulu

Alçak Gönüllülük

Alçak gönüllülük, yaptıklarıyla büyüklenmemek, kendini onlarla bir ve aynı düzeyde görmektir. Alçak gönüllülük, kendinden daha büyük olanlar karşısında da kendi yerini, düzeyini bilmek, ona göre davranmaktır.

"Şüphe yok ki Allah, onların gizlediklerini de, açığa vurduklarını da bilir. O, büyüklük taslayanları hiç sevmez." (Nahl Suresi 23. Ayet)

"Yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü sen yeri yaramazsın, boyca da dağlara asla erişemezsin." (İsra Suresi 37. Ayet)

"Allah'a itaat eden alçak gönüllüleri müjdele." (Hacc Suresi 34 Ayet)

"O çok merhametli Allah'ın kulları o kimselerdir ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve cahil kimseler kendilerine laf attığı zaman "selam" der geçerler." (Furkan Suresi 63. Ayet)

"Allah için mütevazı olanı Allah yüceltir. Böbürleneni Allah alçaltır. Allah'ı çok ananı Allah sever" (Hadis)

"Allah: Birbirinize karşı alçak gönüllülük ediniz ki hiç kimseye üstünlük taslamasın, diye bana vahiy etti."  (Hadis)

"Bazı insanlar alçak gönüllüdür. Bazıları ise alçak olmaya gönüllüdür."

(Necip Fazıl Kısakürek)

"Kendine gel be! Altı üstü bi insansın hepsi bu. Vazgeçilmez sanma kendi, toprağın altı; kendini vazgeçilmez sananlarla dolu." (NicanorParra)

"Bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmekte korkaklıktır."(Kızılderili Atasözü)

"İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkide iken tevazu gösteren, kudret sahibi iken affeden ve kuvvetli olduğu vakit adaletle hareket edendir." (Abdülmelik b. Mervan)

"Akıllı, seçme insanlar, mütevazı olurlar. Meyveleri olgunlaşmış ağaçların başlarını yere eğdiği gibi."(Şeyh Sadi Şirazi)

"Çok kibirli olursan, her aptala kanarsın Özverili olursan, her gün ayrı yanarsın Alçak gönüllü olmak, yakışır her insana Yüksekten uçup yere, çakılana baksana."

(Atakan Korkmaz)

"Kurşunkalem kadar mütevazı bir şey daha görmedim. Yazmaya devam edebilmesi için devamlı küçülmesi gerekiyor."(Anonim)

"Yüksekliği istedim, onu alçakgönüllülükte buldum."(Hz. Ali)

"Zafere ilave edilecek yegane süs tevazudur."(Duclos)